Herman hangt zijn vis aan het plafond

Deze twee prachtige haaien van Ron Moret zijn gemaakt voor een expo in Helsinki en zijn nu na een zwerftocht door Nederland te bewonderen in restaurant Las Palmas. Wij nodigen u uit om tijdens uw bezoek ook eens om hoog te kijken.

Ron Moret

Exacte geboortedatum onbekend. Eind april 1945 gevonden in een doos achter het Zuiderbad te Amsterdam. Hoogstwaarschijnlijk uit Duits zaad ontsproten. Van weeshuis naar weeshuis. Scholing onbekend. Van tuchthuis naar tuchthuis.

De jaren voorafgaand aan zijn zogenaamd kunstenaarschap in de gevangenis puntlassen aangeleerd. Terug in de maatschappij zonder enige visie of kunstzinnige drang beelden gaan fabriceren. Als een bezetene, in een roes, autistisch. De geborgenheid van zijn langdurige hechtenis had het begrip ‘vrijheid’ op losse schroeven gezet.

Zoals een psychologisch stabiel mens terugverlangt naar de moederschoot, zo hunkert Moret naar het huis van bewaring. (Men kan moeilijk terugverlangen naar een kartonnen doos.) De rook en het elektrische licht van de sissende lasstaaf doen hem thuiskomen, steeds weer.

Omdat er voor zijn uit de hand gelopen psychose inmiddels geen ruimte meer is, zet hij zijn metalen invalide apen, bultruggen en zwijnskoppen ter adoptie op plekken waar mensen bijeenkomen, hetgeen oogluikend wordt toegestaan. Men durft vaak geen nee te zeggen. Inmiddels duiken zijn beelden ook steeds vaker in het buitenland op.

Van een tochtige straathoek achter het Zuiderbad, via een cursus puntlassen, naar een design hotel te Helsinki en een vooraanstaande galerie in Parijs; het had treuriger met het vondelingetje kunnen aflopen.

www.ronmoret.nl

restaurant Las Palmas Ron Moret 1

 

 

 

 

About Communicatie Las Palmas

Het beste vis- en vleesrestaurant van Rotterdam.