Jan 2014 Oesters

Restaurant Las Palmas kookworkshop oesters

Proeven verplicht! Oesters eten is even wennen. Maar een vergelijking met een bezoek aan een SM kelder, dat gaat te ver!

Iedereen die nog nooit een oestertje verorberde: niet gelijk de pagina omslaan. Alle begin is moeilijk. Denk aan het eerste kopje koffie en de eerste natte zoen in een tochtig fietsenhok. Je kunt altijd nog beslissen: ‘Dat was eens maar nooit meer!’. Daar heb ik begrip voor. Maar een oestertje weigeren… Het is echt niet zoiets als kromgebogen in een waas van ijsregen de Afsluitdijk proberen te temmen of een stevige behandeling in een SM-kelder. Zo’n aanbod sla ik ook af. Ik ken ze, die aardige, lieve, maar o zo onzekere gasten die gespeeld kordaat met onvaste stem roepen: ,,Ik houd het wel bij een chablietje hoor, Herman, dat is me al nat genoeg!’ Hoewel ik mijn gasten nooit iets opdring, probeer ik ze wel over te halen. Je mag het hapje laten staan. Maar eerst proeven, dan weet je tenminste waar je over praat.

Vertrouw me, ik heb hele volksstammen weten over te halen; de vishaters, de wildwijkers en de varkenswangduikers. Opeten niet verplicht, maar meestal zag ik lege bordjes terugkomen. Ik zal je proberen te overtuigen dat het tijd is voor je eerste oester. Hoe dan ook is de eerste oester een te nemen horde. Want reken maar dat je een koud, glibberig lapje voor je neus krijgt, dat nog leeft als je het met zeewater en al naar  binnen slobbert. Noem het gerust snot. Da’s best lastig om te leren waarderen. Daarom beginnen we met warm bereide oesters in plaats van rauwe. Door de hitte is het hele rauwe er wat vanaf. De oesters liggen onder een dakje van groene kruidenpasta met broodkruim. Wellicht helpt deze smaakdeken ook om je over de streep te trekken. Het hapje is een variatie op de beroemde oesters Rockefeller. Ik denk dat deze bereiding in de buurt van het origineel komt. Een kok bedacht het gerecht zeker honderd jaar geleden in zijn restaurant in New Orleans.

Hij kookte onder meer voor cajuns, de plaatselijke Franstaligen. Die gasten hadden heimwee naar de Franse slakken met kruidenboter. Dus liet de kok de botertruc op de oesters los. Zijn oestertje werd een doorslaand succes. Het gerecht is door de boter nogal machtig, oftewel rich as a Rockefeller, vandaar die naam. Na de Rockefellers ben je klaar voor het echte werk: rauwe oesters. Kom bij me langs in mijn restaurant en ik zet je een bordje gesorteerd voor: Zeeuwse platte, vette gillardeaus uit de Franse Marennes, perles en tsarskayas uit het Bretonse Cancale, blanches uit Normandië, de fines verts, de chapons, kortom, de hele riedel. Een glaasje chablis ernaast, als veilige vluchthaven. Snotverdorie, het komt helemaal goed tussen jou en de oester!

Data:

18 januari 2014
25 januari 2014

Programma:

11.00 uur ontvangst in restaurant Las Palmas;
11.30 uur voorstellen keukenbrigade;
12.00 uur start kookworkshop;
17.30 uur afsluitende borrel en proeven bijpassende wijnen.

Prijs:

130,00 euro per persoon inclusief alle materialen en consumpties en wijnproeverij.
Deze exclusieve kookworkshop is voor maximaal 12 personen, vol is vol.

Klik hier voor uw inschrijving.