Kom naar Rotterdam deze zomer

Ontdek hoe Rotterdam blijft verrassen met nieuwe architectuur, festival & evenementen, attracties en gedurfde kunst & cultuur. Daarnaast is Rotterdam geweldig om uit te gaan. Dus kom naar Rotterdam en ontdek de stad en combineer dat met een overheerlijk bezoek aan restaurant Las Palmas.

Robert Doisneau fotografeerde met zijn hart

Als fotograaf maakte Doisneau deel uit van een bruisend kunstenaarsklimaat in Parijs met grootheden uit de literatuur, kunst, poëzie en film. Hij raakte onder de indruk van Atget, Kertesz en Brassaï, fotografen met een sterk oog voor architectuur en de stad. Zijn interesse voor volkscultuur, taal, de buitenwijk en de demi-monde deelde hij vooral met befaamde schrijvers en dichters zoals Blaise Cendrars en Jacques Prévert. Gezamenlijk trokken zij door de buitenwijken van Parijs en maakten vele tochten langs kroegen, bistro’s en plekken als De Hallen. Zijn leven lang fotografeerde Doisneau het Parijse straatleven op een even betrokken als poëtische manier, met veel aandacht voor de menselijke kanten van het bestaan.

Deze humanistische benadering werd versterkt door zijn opdrachtwerk voor Rapho, een fotojournalistiek agentschap dat de mens en zijn verhaal centraal stelde. Doisneau richtte zich op het individu en toonde veel respect voor de mensen die hij fotografeerde. Hij sprak van zichzelf niet als een jager op beelden, maar als een visser: iemand die rustig afwacht tot zich iets aandient dat de moeite van het fotograferen waard is. Zijn stijl wordt ook wel ‘poëtisch realisme’ genoemd, waarbij sfeer net zo belangrijk is als de heldere fotografische weergave van het vastgelegde tafereel. Robert Doisneau is de maker van een van de bekendste en meest geliefde foto’s van de twintigste eeuw, De kus bij L’Hôtel de Ville uit 1950. Door zijn talloze publicaties en tentoonstellingen heeft hij van alle Franse fotografen het meest bijgedragen aan ons beeld van het Franse leven.

mejufrouw_anita_1951__atelier_robert_doisneau_webTentoonstelling

Doisneau en andere fotografen uit zijn tijd waren bedreven in meerdere genres binnen de fotografie; van reportage en het nieuws tot mode, reclame, illustratie en politiek. Doisneau staat vooral bekend om zijn reportages, maar heeft tijdens zijn carrière ook gewerkt in de reclame en in de mode. Zo werkte hij onder meer als industrieel fotograaf voor Renault, als fotojournalist voor het agentschap Alliance Photo en als staffotograaf voor het modeblad Vogue. Hij portretteerde daarnaast veel bekende kunstenaars zoals Pablo Picasso en Alberto Giacometti en schrijvers als Blaise Cendrars en Jacques Prévert. Zijn oeuvre is omvangrijk en divers en nog steeds zeer invloedrijk. De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum omvat een belangrijk segment uit de nalatenschap van deze legendarische fotograaf. Zijn nalatenschap wordt sinds zijn overlijden in 1994 beheerd door zijn twee dochters onder de naam Atelier Doisneau.

De tentoonstelling Robert Doisneau komt tot stand in samenwerking met het Atelier Robert Doisneau in Montrouge, Parijs.

Voor meer informatie klik hier.

 

About Communicatie Las Palmas

Het beste vis- en vleesrestaurant van Rotterdam.