Sept bouillabaisse

Hartverwarmende bouillabaisse

Tijd voor een bakkie soep. En wat voor één: een hartverwarmende slobber uit het diepe zuiden. Deze vissoep kun je met een gerust hart het hele jaar op tafel zetten. De soep smaakt niet alleen op een  zonovergoten terras aan de haven in Marseille; bij min 10 graden geeft de pittige bouillabaisse een warmtestoot waar je lichaam om verlegen zit. Zolang mensen kunnen koken en er vis voorhanden is, maken ze vissoep. De bouillabaisse mag je gerust een van de beroemdste vissoepen noemen. Al sedert eeuwen kookten  Provençaalse vissers soep van hun onverkoopbare ondermaatse rotsvisjes. De lokaal beschikbare vissoorten, groenten en kruiden bepalen de samenstelling en smaak. Deze vissoep staat aan de basis van de bouillabaisse. De inwoners van Marseille claimen dat je alleen in hun stad de echte bouillabaisse eet. Maar wélke echte bouillabaisse? Vraag een taxichauffeur, een postbode, een chefkok of de burgemeester om hét recept en je krijgt net zoveel variaties op het vissoepthema. Ook buiten de Provençaalse metropool woedt de strijd om de ware, la véritable, zoals in het naburige Toulon en Saintes-Maries-de-la-Mer in de Camargue. Dit soort stammenstrijd vind ik niet alleen vermakelijk, het dwingt je ook om serieus te proeven.

In Marseille was een aantal mensen het getwist zat. Bovendien schotelde menig restaurant de gasten een matige bouilla voor. Die tastte het imago van de vissoep aan. Hoog tijd voor een handvest, besloot de toenmalige chef-kok van restaurant Miramar nog steeds een fameus bouillabaisseadres in de stad. Hij stelde de opstelling van de charte de la bouillabaisse Marseillaise voor, dat in 1980 het levenslicht zag. De charte geeft een omschrijving van de lokale variant van de bouillabaisse. De aangesloten restaurants maken bouillabaisse zoals de charte voorschrijft. De charte is overigens niet rigide, maar erkent dat er vele versies van de vissoep bestaan. Kortom, dé manier om de soep te bereiden bestaat niet. Dit geconstateerd hebbende, staat mij niets in de weg om, met respect voor de charte, een bouillabaisse te maken vol dikke smaken, gemaakt van vis afkomstig van de Nederlandse afslagen. Bon appetit!

Programma

U gaat tijdens deze masterclass met dag verse vis en schaal- en schelpdieren aan de slag. U maakt samen met onze chef een geweldige bouillabaisse, een om uw vingers bij af te likken. En als de bereiding erop zit, kunt u lekker gaan genieten.

Data:

30 september 2017 (helaas al helemaal volgeboekt)

Programma:

11.00 uur ontvangst in restaurant Las Palmas;
11.30 uur voorstellen keukenbrigade;
12.00 uur start kookworkshop;
16.00 uur einde.

Prijs:

150,00 euro per persoon inclusief alle materialen en consumpties en wijnproeverij.
Deze exclusieve kookworkshop is voor maximaal 12 personen, vol is vol.

Voor inschrijven klik hier