Tip van de chef, brownies

aa_logo_paul_de_graaffZacht van binnen met een knapperig korstje.Een brownie is niets anders dan een platgeslagen chocoladetaart. Je schaatst er zo een Elfstedentocht op. Het is nog niet gedaan met Koning Winter. Wellicht slaat hij in februari nog een keer genadeloos toe. Kunnen de schaatsen nogmaals uit het vet. Van de vijftien Elfstedentochten werden er 8 in februari, 1 in december en 6 in januari gereden. Kortom, het ergste moet nog komen. De dooiperiode is gunstig, als het laagje water op het ijs weer dichtvriest kan iedereen z’n lol op met een hagelnieuwe ijsvloer. Veel weet ik niet van schaatsen, ik ben vooral een deskundige wakkenveroorzaker. Maar ik ben wel benieuwd wat al die kromgebogen mannen en vrouwen aan proviand meezeulen. Smakeloze energierepen, boterhammen met koude boerenkool? Wat mij betreft mag een rijke energiebron smaak hebben, juist op het meedogenloze ijs, dat geeft de burger weer moed. Ik denk aan brownies. Daar zit per ons gauw 300 (kilo)calorieën in. Dat is niveau kroket. Kun je een uur lang heel wat slagen mee maken. Op een zak brownies rij je met gemak de Elfstedentocht uit. Nu nog zorgen dat je lékkere brownies in je knapzakje steekt.

Wegspoelen met een Berenburg en maar zien of je de meet haalt. Ik geef je alvast een aardig receptje. Een brownie is niet anders dan een platgeslagen chocoladetaart met noten. Amerikanen claimen de uitvinding van de brownie: die schijnt iets meer dan honderd jaar geleden het levenslicht te hebben gezien. Toch knap dat mensen zoiets precies weten. Chocoladegebak en noten, daar moet toch iemand eerder op zijn gekomen? Misschien was het wel een Hollander. Want het was ene Van Houten die in de 19de eeuw het procedé om cacaopoeder te winnen ontwikkelde, iets dat al snel navolging kreeg bij chocolademakers als Verkade en Droste. Toch kan ik de Amerikaanse claim billijken. Om op het idee te komen om uit een pareltje als een gerezen chocoladetaart, een van de glories van de Franse keuken, alle lucht te meppen, moet je weinig culinair benul hebben. Deze geseling voorkwam niet dat de brownie aan een zegetocht over de wereld begon. Het koekje werd steeds beter en is inmiddels zo verfijnd dat zelfs verwende Franse monden het appreciëren.

Alain Ducasse, de bekende Franse topchef (een woord dat tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt, maar in het geval van Ducasse terecht), presenteert in zijn laatste, van harte aanbevolen kookboek 190 recepten ook een recept voor brownies. Uiteraard wordt het gebak met de verwerking van Franse walnoten keihard geannexeerd, zo zijn ze down south ook wel weer. Een geslaagde brownie is zacht van binnen en heeft een knapperig korstje. Noem het koekje het gestolde broertje van een moelleux au chocolat, het dessert waarbij de warme chocolade uit een zompig cakeje loopt. Gebruik een goede kwaliteit chocolade. Het hoeft allemaal geen rib uit je lijf te kosten, maar een beetje fatsoenlijk tablet chocolade doet je brownie geen kwaad. Repen met een hoog percentage cacao smaken heftiger. Kijk op de verpakking of cacaoboter is verwerkt, andere vetten beïnvloeden de smaak negatief. Dus mócht hij nog doorgaan, die Elfstedentocht, laat je brownies dan even zien voor een camera bij een stempelpost. Heb ik ook eens eer van mijn werk. 

Kleffe brownie

Ingredienten

330 g bruine basterdsuiker
65 g cacaopoeder
75 g bloem
7 g bakpoeder
3 eieren
3 soeplepels melk
100 g boter

Brownie Herman den Blijker AD Column Paul de Graaff (3)Bereiding

Verwarm de oven voor op 140 °C.
Smelt de boter au bain-marie.
Meng basterdsuiker, cacaopoeder, bloem en bakpoeder.
Meng vervolgens eieren, melk en gesmolten boter.
Voeg de eiermassa bij de droge massa.
Roer goed.
Giet het mengsel in een bakvorm.
Zet de bakvorm ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven.

Brownie Herman den Blijker AD Column Paul de Graaff (1)WIJNSUGGESTIES

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (www.degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.

BANYULS ‘QUINTESSENCE’ 2003, COUME DEL MAS (50CL)

Bij brownies moet je echt wijnen schenken met krachtige smaken; het liefst met iets van chocolade in geur en smaak. Deze banyuls doet in niets onder voor een grote vintage port. Hij wordt gemaakt van grenache- en carignan-druiven die op de zeer steile hellingen van de Pyreneeën groeien. De opbrengst is met 16 hectoliter per hectare ongewoon laag. Deze wijn is donker van kleur met een fraaie neus en de smaak van rood fruit met een hint van chocolade.

VIN SANTO DEL CHIANTI CLASSICO 1997, VIGNAMAGGIO (½ FLES)

Dit is de trots van menige Italiaan. Het is een zeer zoete wijn die vrij lang op eikenhouten fusten heeft gerijpt. Daardoor krijgt de wijn een wat bruinige kleur en een zeer complexe smaak. De Italianen noemen dit een vino di meditazione. Met andere woorden: rustig drinken met je ogen dicht en wegdromen. Voordat je het weet, zit je met een Italiaanse schoonheid aan tafel. En dat is geen probleem, want die lusten ook wel een brownie bij de vin santo.

About Communicatie Las Palmas

Het beste vis- en vleesrestaurant van Rotterdam.