Tip van de chef, vis en fruit

aa_logo_paul_de_graaffGezond verjaren

De aarde telt een aantal ‘blauwe zones’, waar mensen langer leven dan gemiddeld. Uit onderzoek naar het dieet van die mensen blijkt: vis, fruit en groenten zijn goed voor je. Net als seks overigens, twee keer per week het liefst.

Vis is goed voor je gezondheid. Dat schijnt bewezen te zijn. Vis eten is niet goed voor de gezondheid van de vis. Maar goed, we zijn nu eenmaal als alleseters op de aarde gezet. Ons eetgeluk is de pech van andere aardbewoners, van bloemkool en zeebaars tot papaja. Die laatste twee worden vandaag gecombineerd tot een verfrissend hapje. Gezond spul. Kom ik zo op terug. Weet je wat ook goed is voor de gezondheid? Seks. En bonen. Maar daar heb ik het al vaak genoeg over gehad. Aanleiding om de relatie tussen gezondheid en eten aan te stippen, heeft te maken met The Blue Zones Solution. Dit boek gaat over diëten en is in Amerika een dikke hit. Auteur Dan Buettner onderzocht het dieet van ultragezonde mensen. Grofweg zijn we op onze planeet met z’n 6 miljarden. Pik daar maar eens de gezondste exemplaren tussenuit. Toch blijkt dat eenvoudiger dan ik dacht. De aarde telt namelijk een aantal ‘blauwe zones’, waar mensen langer leven dan gemiddeld.

Papaïne

De man wilde weten hoe deze mensen dat voor elkaar krijgen. Is het erfelijk, is het de gezonde omgeving, of ligt het aan het dagelijkse dieet dat ze tot op hoge leeftijd fit en vief blijven? Hij bezocht de zones en sprak met vele 100-plussers. Een simpel recept voor oud worden bestaat niet. Geen enkel geïnterviewd oudje bezocht een sportschool, volgde een speciaal dieet of slikte supplementen. Na alle verzamelde info bij elkaar te hebben opgeteld en afgetrokken, werd een constante zichtbaar. Waar de blauwe zones zich ook bevinden, de bewoners van deze gebieden seksen twee keer per week, eten allemaal zeer regelmatig bonen – echt waar – en ook vaak vis, fruit en groenten. Als je er meer over wilt weten: ook op internet vind je veel informatie over de blauwe zones. Zoals gezegd staan vandaag vis en fruit op het menu. Daarmee kun je tijdelijk je eigen blauwe zone creëren. De mild smakende papaja is steeds beter verkrijgbaar. De populariteit van deze tropische vrucht groeit, mede dankzij het succes van de Thaise keuken, die lekkere salades met papaja biedt. De papaja laat zich ook goed combineren met ander fruit, zoals mango en banaan. In Azië staat de papaja bekend om zijn geneeskrachtige kwaliteiten. Zowel het vruchtvlees als de pitjes zijn kwalenbestrijders. Dus heb je last van een loopneus, een horrelvoet of schimmels, zoek dan verlichting bij het gerecht van vandaag. De vrucht bevat ook papaine, een eiwitsplitser die zorgt dat je onder meer vlees beter verteert. Ananas, kiwi en mango bevatten trouwens soortgelijke stofjes. Daarom maakt een scheutje ananassap stoofvlees malser.

Handlijnvissers

Over de zeebaars valt nog het volgende te melden. Je kunt kiezen uit wilde en gekweekte zeebaars. De kweekvis herken je aan de kleinere schubben en donkere kleur. Het visvlees is wat harder en minder smakelijk dan dat van een wilde baars. De mooiste wilde zeebaarzen brengen de vissers van de Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers aan land. Dankzij hun vis zet je een topmaal op tafel. Ik wens je een lang en gezond leven toe!

Papaja met zeebaars

Ingrediënten

  • 1 papaja (liefst een groene Thaise)
  • 300 g taugé
  • 200 g babypaksoi
  • 0,5 rettich
  • 1 bakje wadi tops (Koppert Cress)
  • 2 filets verse zeebaars

Dressing:

  • 1 dl vissaus
  • 2 limoenen, sap
  • 1 el rietsuiker
  • 1 rode peper

Herman AD- PAPAYA ZEEBAARSBereiding

  • Doe de vissaus in een kom
  • Voeg het sap van de limoenen erbij
  • Voeg de rietsuiker toe en los die op door goed te roeren
  • Haal het zaad uit de rode peper en snijd de peper in heel dunne reepjes
  • Voeg toe aan de dressing in de kom

Salade

  • Schil de papaja en snijd deze in dunne sliertjes, bij voorkeur met een mandoline
  • Doe dit ook met de rettich
  • Meng de papaja- en rettichsliertjes met de tauge en de wadi tops
  • Snijd de paksoi in lange stukjes en voeg die toe
  • Meng alle ingredienten goed met elkaar
  • Snij de zeebaars in dunne plakken (net even wat dikker dan gerookte zalm)
  • Meng de zeebaars met de groente en verdeel over vier diepe borden
  • Giet de dressing er overheen

Wijntip

Ruud de Geus

PINOT GRIS D’ALSACE 2012 ETIENNE SIMONIS

De zuren van de limoen en de suiker maken het heel lastig om een goede wijn te vinden bij dit gerecht. Wij spelen op zeker met een pinot gris. Etienne Simonis werkt al jaren biologisch-dynamisch en dat doet hij heel goed. De pinot gris heeft dat mollige en is net niet helemaal droog.
Dat moet het goed doen bij dit gerecht.

www.degeuswijn.nl

About Communicatie Las Palmas

Het beste vis- en vleesrestaurant van Rotterdam.