Veronique Bourgoin en las Palmas

Ontdek hoe Rotterdam blijft verrassen met nieuwe architectuur, festival & evenementen, attracties en gedurfde kunst & cultuur. Daarnaast is Rotterdam geweldig om uit te gaan. Dus kom naar Rotterdam en ontdek de stad en combineer dat met een overheerlijk bezoek aan restaurant Las Palmas.

Veronique Bourgoin: Vrai ou Faux?

Waar of niet waar? ACT I & ACT II

01.juni.2013 – 01.september.2013

installationvf_vienna2_web

Waar of niet waar? Is de vraag die centraal staat in de tentoonstelling Véronique Bourgoin: VRAI OU FAUX? | WAAR OF NIET WAAR? ACT I & ACT II die van 1 juni tot en met 1 september 2013 is te zien in het Nederlands Fotomuseum. De tentoonstelling bestaat uit een ruimtevullende installatie gemaakt door Véronique Bourgoin. Aan de hand van een rijke verzameling van hedendaagse en historische foto’s van internationale kunstenaars en fotografen speelt deze Franse kunstenaar met de begrippen ‘waar’ en ‘niet waar’. Deze thematiek staat centraal in een levensgrote trompe-l’oeil installatie waarbij het publiek wordt meegenomen in een illusionaire wereld.

Vrai ou Faux? benadrukt het subjectieve karakter van begrippen als ‘waar’ en ‘niet waar’. ‘Waarheid’ en ‘echt’ zijn relatieve begrippen geworden, zowel in de fotografie als daarbuiten. De grenzen tussen echt en kunstmatig zijn vervaagd, niet alleen in het beeld (door manieren van manipulatie die steeds meer geaccepteerd raken), maar ook door de steeds verdergaande relativering van ‘waarheid’ in de maatschappij, economie, politiek en zelfs de wetenschap. Deskundigen en instituties verliezen hun autoriteit ten gunste van leken. Standpunten en meningen zijn belangrijker geworden dan kennis en feiten. De tentoonstelling Vrai ou Faux? probeert die transformatie te vangen in beeld.

Trompe l’oeil

Voor de tentoonstelling Vrai ou Faux? ontwierp Véronique Bourgoin een omvangrijke trompe l’oeil installatie in twee ruimtes met als setting intieme woonkamers. In deze privé omgevingen toont ze werk uit diverse bronnen. De verzameling bevat historische beelden, maar ook werk van hedendaagse Europese kunstenaars, uit dagbladen en van het internet. Door een unieke samenstelling van beelden probeert de installatie de transformerende rol van waarheid in beeld te brengen, op lokale en internationale schaal. Of het nu gaat om de esthetiek, cultuur, het milieu, de media, de economie of sociaal gedrag, de rol en betekenis van ‘waarheid’ verandert.

Reizende tentoonstelling

Vrai ou Faux? is op diverse plekken in Europa te zien geweest en speelt op elke locatie in op actuele thema’s. Ook wordt de tentoonstelling aangevuld met werk van lokale kunstenaars en fotografen die aan de workshops hebben meegedaan en uit collecties. In de tentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum gaat het daarbij om werk van Erik Kessels, Paul Kooiker en Bastiaan Van der Velden. Uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum selecteerde Bourgoin beelden van onder andere Violette Cornelius, Bob van Dam / Combipress, Wally Elenbaas, Bernard F. Eilers, Ed van der Elsken, Lucebert, Cas Oorthuys, Peter Martens, Hans Spies, Hannes Wallrafen, Lies Wiegman, Piet Zwart. Van de fotograaf Bernard F. Eilers selecteerde ze prachtige Amsterdamse School interieurs van ’t Binnenhuis, J.A. Snellebrand en Pieter Vorkink.

Meer info, klik hier

About Communicatie Las Palmas

Het beste vis- en vleesrestaurant van Rotterdam.