Vive la France, vivre les vacances

Laat ik me even voorstellen, mijn naam is Ed Scheppink. In het dagelijks leven kok in restaurant Las Palmas en levensgenieter met een grote Bourgondische inslag.

Ik schrijf al sinds mijn zestiende korte verhalen. Na vele vakanties in Frankrijk besloot ik een boek te schrijven over alle geneugten die ik tegenkom in mijn geliefde land. Humorvolle teksten ontspruiten uit dagelijkse dingen die ik meemaak. Nu ik met mijn gezin vele arrondissementen in Frankrijk doorkruis, is de onnoemelijke hoeveelheid ‘materiaal’ tot dit boek verworden. Genieten staat bij mij voorop, hetgeen met iedere letter ingegoten wordt.

vak 2007 dordogne 419Een stukje uit het boek:

Al slenterend komen we bij een groot plein, vol met toeristen, terrasjes, eters, kleur, zonovergoten warmte, ijssalons en reclameborden met aanbevelingen. Je kijkt je ogen uit. Een straatmuzikant had veel bekijks. Hij stond op stelten met een gekleurde clownsbroek beestjes te vouwen van ballonnen. De voorste linie bestond uit kinderen die graag een beestje wilden en knijpend tegen de zon in keken. Misschien toch niet zo’n goed idee, die stelten. Ik keek om me heen of er misschien niet een handlanger de zakken rolde van niet oplettende toeschouwers. Ze waren goed! Ik kon niemand ontdekken, maar checkte wel mijn kontzak even.

Na het aanzien van een paar creatieve ballonnen vond ik het genoeg, en werd mijn aandacht getrokken door de terrasjes. “Hebben we al trek jongens?” ‘Toeristenmenu’s’ bij de vleet. ‘Regionale specialiteiten’. Het terras was overladen met etende mensen, dus dat belooft veel goeds. Én een lange wachttijd. Niet zozeer op de gerechten, want de koks staan op dit moment in de ‘continuestand’, maar tot er een tafeltje vrij komt. We kijken nog even naar de borden: ‘omelette au cêpes, salade du Périgord’. ‘Formule ? 12,00’; entrée, plat du jour, dessert. Verder rilettes d’oie, magret fumé, jambon de pays, saucisson, salade de noix. Lekker. Nu nog een vrij tafeltje vinden.

Al gauw hebben we geluk en bestellen wat te drinken. Twee grote glazen gekoelde Orangina en twee rosé. Heerlijk en makkelijk te onthouden. De serveerster was al snel terug met de dranken en had een mandje brood met botercupjes bij zich met de menukaart. Ze had nog nét één vinger vrij om eventueel te krabben als ze jeuk zou krijgen onderweg, maar meer ook niet. We hielpen haar gretig en dorstig van haar handel af en bekeken de kaart.

Vive la France, vivre les vacances – Ed Scheppink

Prijs: € 15,95
Titel: Vive la France, vivre les vacances
Auteur: Ed Scheppink
Category: Reizen
Geïllustreerd: Ja
Uitvoering/formaat: Paperback 12,5 cm x 20 cm
Aantal pagina’s: 126
ISBN: 9789462063310

Klik hier om online te bestellen.

 

About Communicatie Las Palmas

Het beste vis- en vleesrestaurant van Rotterdam.